MyArgan - ulei de argan 100% pur - "Aurul lichid al Marocului"

Uleiul de argan – „Aurul Marocului”

Uleiul de argan se obține din nucile copacului argan, care crește în numai câteva regiuni din Maroc, fiind astfel unul dintre cei mai rari arbori din lume. Consistența sa este una complexă și prețioasă, din ea fac parte nutrimente importanțe ca acizi grași (peste 70% sunt acizi oleici și linoleici, care au proprietăți antiinflamatoare), antioxidanți, vitamina E și caroten.

În Maroc, pădurile arganeraie acoperă acum 8.280 km2 (3.200 mi2) și sunt desemnate ca rezervație a biosferei UNESCO. Suprafața lor s-a redus cu aproximativ jumătate în ultimii 100 de ani, datorită cărbunelui, pășunatului și cultivării din ce în ce mai intens. Cea mai bună speranță pentru păstrarea copacilor ar putea fi dezvoltarea recentă a unei piețe de export prosperă pentru uleiul de argan ca produs de înaltă valoare.

MyArgan - Ulei de argan 100% pur

Uleiul de argan este produs de mai multe cooperative de femei în partea de sud-vest a Marocului. Cea mai intensă parte din extracția de ulei este îndepărtarea pulpei moi (folosită pentru hrana animalelor) și crăparea manuală, între două pietre, a piuliței. Semințele sunt apoi îndepărtate și prăjite ușor. Această prăjire reprezintă o parte din aroma distinctivă, de nuci.

Tehnica tradițională de extracție a uleiului este de a măcina semințele prăjite pentru a le lipi, cu puțină apă, într-un vas rotund de piatră. Pasta este apoi stoarse manual pentru a extrage uleiul. Pasta extrasă este încă bogată în ulei și este utilizată ca hrană pentru animale. Uleiul produs în acest mod poate fi depozitat și folosit timp de 3-6 luni și va fi produs după cum este necesar în familie, dintr-un depozit de sâmburi, care se va păstra timp de 20 de ani nedeschis.

Uleiul de argan este cel mai rar din lume, denumit „Aurul Marocului”: pentru a se obține un litru de ulei, este necesară o cantitate de 30 kg de sâmburi de argan, ceea ce constituie producția a cca. 6 arbori de argan. În plus, este nevoie de aproximativ şase ani pentru a se obține prima recoltă de fructe de argan de la un arbore. Uleiul de argan are culoarea galben deschis şi transparent, cu gust și miros parfumate subtil. Este extrem de bogat in vitamina A, E și F, foarte bogat in acizi grași mono și poli-nesaturați, acid linoleic și steroli, are proprietăți antioxidante mult peste medie. Este folosit în cosmetică în stare naturală sau în componența diferitor creme.

Uleiul de argan conține:

  • 44% acid oleic acid
  • 30% acid alfa-linolenic
  • 12% acid palmitic
  • 6% acid stearidonic
  • 5% acid linoleic
  • 3% acid miristic